Ganefryd og økologisk glutenfri brød og kager.

 

Vi i Ganefryd har siden starten i 1983 fremstillet egne varer.
De glutenfri produkter kom for alvor på programmet, da Marianne Lodberg begyndt i Ganefryd i 2012.
Marianne har tidligere arbejdet i Herthas bageri.

Lone Bang, der startede Herthas Bageri, arbejder også i
Ganefryds bageri. Lone Bang har skrevet bogen "Den glutenfri kogebog" sammen med Anette Harbech Olesen.
Marianne og Lone har sammen holdt bage-kurser i glutenfri bagning. Supermarkedernes glutenfri produkter smager oftest i bedste fald af ingen ting, og kan gøre et liv uden gluten til noget af en prøvelse. Vi udvikler løbende vores produkter og er skabt gennem mange års arbejde, og er helt anderledes
smagfulde. Oplev denne verden til forskel.
Det springende punkt ved bagning uden gluten er dejens sammenhængskraft.

Gluten er det der får dejen
til at virke elastisk og fange gærings-luften, CO", i dejen, så den bliver let og, – netop luftig.
Gode ingredienser i glutenfri brød-bagning er hørfrø, der ved tilsætning af vand udvikler en gele,
Ligeledes husk/loppefrøskaller, der er de ydre skaldele fra planten Plantago ovata. Disse grove fibre er
vandopløselige og binder vand til sig.
Hørfrø og loppefrøskaller gør dejen mere sammenhængende, så den kan "fange" luften fra gæringen og
gøre dejen luftig, som hvis der var gluten i.

Om at være glutenallergiker

 

Glutenallergi, også kaldet Cøliaki, er en sygdom, hvor man er overfølsom over for nogle bestemte proteiner, som finde i visse typer korn. Disse kornproteiner - også kaldet gluten - findes især i hvede, byg og rug.

Selvom man ikke lider af Cøliaki, oplever mange en forbedret livskvalitet ved at undlade eller formindske indtaget af gluten, (sensitive over for gluten). Siden de moderne hvede-typer blev fremavlet, er andelen af personer der får det dårligt af for megen gluten, eksploderet.

Mange personer, der er overfølsomme over for den moderne hvede, kan bedre tåle de gamle hvedetyper som spelt, emmer og enkorn.

I Ganefryd bruger vi økologisk spelt til de ikke-glutenfri produkter. Ved at prøve dig frem, finder du din optimale kost-sammensætning. Det er ofte en spændende rejse.