Hvorfor ikke kød i Ganefryd?

Af 3 grunde.

 

1. Vi har ikke plads

2. Vi har ikke lyst til at have det

3. Opdrættede dyr er et enormt spild af fødevare-ressourcer, vand og ikke mindst Co2

 

Penge og dyr passer ikke godt sammen. At skulle leve af at have dyr giver nogle svære dilemmaer. Jo flere dyr på samme plads, jo dårligere foder, jo mindre aktivitet for dyrene des mindre foderforbrug o.s.v. er alt sammen med til at øge indtjeningen. Så hvor sætter man grænsen.

Én klog dame har sagt, at man senere hen i menneskets historie ikke vil kunne forstå, hvordan man passivt kunne se til, sådan som man behandler dyr idag. Økologisk dyrehold er helt klart at foretrække, men dilemmaet er der stadigt.

 

Og der er så mange muligheder med vegetarisk mad, så mange uudforsket retter og råvarer. Så strengt taget behøver der måske ikke kød på bordet.

 

Det ideelle var måske, at hvis der endelig skal være kød på bordet en gang imellem, så kunne det være dyr, der har levet vildt, såsom fisk og jagtbytte.

 

Så har dyret haft et naturligt liv.

Men som sagt, vi har ikke plads vi har ikke lyst og kød er et enormt  spild af ressourcer og Co2.

I kampen mod C02 udslip, kan være at spise mere vegetarisk/vegansk - herunder finder du lækre opskrifter med tofu som proteinkilde 

Tofu - vegetabilske proteiner

 

Tofu er sojamælk der tilsat nigari, et salt, er omdannet til en fast masse. Tofu er brugt i tusinder af år i Østen, og findes i dag i, udover naturel, i mange smagsvariationer med grøntsaget, nødder, tang og krydderier.

Internettet er stort, og der findes mængder af opskrifter, herunder er et par få gamle.

 

I de år, hvor en kvinde selv danner østrogen, dæmper isoflavonerne den østrogene virkning på hendes væv. Men når hun kommer i klimakteriet og ikke danner østrogen mere, afbøder isoflavonerne til gengæld denne mangel. Dette er sandsynligvis grunden til, at japanske kvinder er forholdsvis beskyttede mod hedestigninger i klimakteriet. Flere undersøgelser, hvor kvinder i vesten har fået tilskud af isoflavoner eller soja, viser da også, at de beskytter mod hedestigninger, hvis man indtager omkring 100 mg dagligt eller mere.

 

Den svage østrogenvirkning kan yderligere tænkes at beskytte japanske kvinders knogler, så de som nævnt sjældnere får lårbensbrud som ældre. Det er velkendt, at østrogen beskytter mod knogleskørhed, so lårbensbrud, eller rettere brud på lårbenshalsen, er langt den alvorligste følge af knogleskørhed.

 

Isoflavoner sænker blodets indhold af kolesterol med omkring 10 % og sænker blodets indhold af almindeligt fedt tilsvarende. Dette er forklaringen på, at japanerne så sjældent får blodprop i hjertet.

 

Konklusion

 

Sammenlagt må man konkludere, at tilskud af soja eller isoflavoner modvirker hedestigninger og samtidig i forskelligt omfang beskytter mod knogleskørhed og hjertesygdom. Kvinder, der får isoflavoner helt fra ungdommen mindsker deres risiko for brystkræft.

Sojabønnen mod klimakteriet

Ved at studere asiatiske kvinders kostvaner har vestlige forskere dokumenteret, at sojaprotein indeholder stoffer, der kan reducere klimakteriebesvær, beskytte mod hormonel knogleskørhed og gennem evnen til at nedsætte for højt kolesterol i, blodet beskytte mod hjerte-karsygdomme.

De aktive stoffer er isoflavoner, der fremmer plantens vækst og beskytter den mod stress og ødelæggende faktorer fra naturens, for eksempel ultraviolet stråling. Isofalvonerne fæstner sig til østrogenet, som nøglen i en lås, og styrker derved den naturlige østrogen-aktivitet, der som bekendt er faldende efter menopausen.

Soja er også rig på det vigtige enzym SOD, som man før kun troede fandtes i leveren hos børn og unge. SOD er et revolutionerende enzym, der beskytter cellerne mod ødelæggende angreb fra de frie ilt-radikaler, der er en alvorlig gift, som selv det bedst fungerende immunforsvar har svært ved at bekæmpe.

Kombinationen af isoflavoner og SOD har ved talrige test vist sig at være den bedste alternative behandling mod hedeture og andre problemer i overgangsalderen og årene efter. Samtidig stimulerer isoflavonerne knoglemassen og knoglevæv og forebygger derfor knogleskørhed.

 

Sojabønnens effekt

Ved dyreforsøg rund om i verden har nogle forskere konstateret, at søjabønner er den rigeste kilde til de stoffer, der hæmmer udviklingen af kræft i både tyktarm, mund, lunger, lever og bugspytkirtel. Nogle af de stoffer, der virker kræfthæmmende, kaldes isoflavoner, phytosteroler og saponiner. Saponiner kan stimulere immunforsvaret og direkte dræbe visse kræftceller og hæmme udviklingen til andre kræftceller. Det er måske ikke overraskende, at japanerne har så lave forekomster af kræft - de spiser fem gange så mange sojabønners som vi i vesten. Blot hvad angår phytosterolerne giver vestlig gennemsnitskost et indhold på omkring 80 milligram pr. dag, mens en japaners kost typisk giver omkring 400 milligram dagligt. Ironisk nok får de fleste sojabønner, der dyrkes i USA, til dyrefoder, mens resten sælges til japanerne.

Tofu er fremstillet af sojabønner og derfor lige så velegnet som bønnerne. Vælg de ikke gensplejsede.

Kilde: Jean Carper, ‘Food, Your Miracle Medicin’

  

Hvorfor tofu ?

Tofu er et godt og næringsrigt sojaprodukt som kan anvendes på utallige måder i madlavning. Tofu er meget let fordøjeligt, rig på protein og med lavt fedtindhold. Tofu indeholder alle væsentlige aminosyrer og er desuden kolesterolfrit.

Flere og flere studier omkring tofu viser at tofu er kolesterolsænkende, beskytter mod visse former for cancer, (idet produktet indeholder isoflaviner) og nedsætter risikoen for knogleskørhed.

 

Opskrifter med tofu

Sur-Sød tofu med honning og safran

4 personer

 

300 gram tofu naturel

200 gram gulerødder

200 gram spidskål

200 gram honning

200 gram broccoli

3 dl. æbleeddike

½ citron

1 dl. koldpresset rapsolie

Chili efter behag

Safran, salt og peber efter behag

 

Sauce: Kog eddiken ned til det halve sammen med skal og saft fra den halve citron, tilsæt honning og lad det koge op sammen med halvdelen af olien og smag til med salt, peber safran og chili.

 

Skær tofuen og grøntsagerne ud i tynde stave og strimler. Lynsteg grøntsagerne og tofu i resten af olien ved høj varme og vend i saucen.

 

Serveres med ris og salat.

Stegt tempeh med ingefær

Tid: 35 minutter

 

½ liter løg, skåret i halve ringe

½ kilo tempeh, skåret i små terninger

1 spsk. saft fra friskrevet ingefær

Mørk sesamolie

Vand

Sojasauce

 

Varm en smule mørk sesamolie op på en pande. Sautér løgene i 2 – 3 minutter ved temmelig stærk varme, og under stadig omrøring. Tilsæt tempeh og sautér i yderligere 1 – 2 minutter. Tilsæt så meget vand, at det dækker løg og tempeh halvt; kom ingefærsaften ved og læg låg på. Skru ned for varmen og kog i 25 minutter. Smag til med en smule sojasauce og lad retten simre endnu et par minutter. Fjern låget, skru lidt op og kog indtil vandet er fordampet. Rør løg og tempeh sammen og anret i en serveringsskål.

Tapas af langtidsbagte rodfrugter med tofu

 

1 persillerod

Pastinak

Gulerod

Søde kartofler

Hvidløg

Olivenolie

Citron

Urtekrams grove sennep

Honning

Salt

Ristede græskarkerner

Tofu i skiver

 

Langtidsbag (cirka 4 - 5 kvarter ved 150* – 175*) mundrette bidder af rodfrugter og hele hvidløg vendt i olivenolie. Server på et fad eller portionsanret på tallerken dækket med smørristede tofuskiver. Mariner et par timer i en dressing af olie (eventuelt lidt citronsaft), grov sennep, honning og salt. Hæld resten af dressingen over rodfrugterne og drys med ristede græskarkerner. Tofuen kan eventuelt erstattes med stegt andebryst eller stegt laks.

Fra: ’Hurtig vegetarmad’ af Anne Wilson:

Græskar i wok med tofu

4 - 6 personer

 

olie til stegning

150 gram acajou-nødder

300 gram fast tofu i tern

1 porre i skiver

2 tsk. stødt koriander

2 tsk. stødt spidskommen

2 tsk. sennepsfrø

2 fed hvidløg, pressede

1 kg. græskar i tern

½ dl. appelsinsaft

1 tsk. farin

 

- hæld 1 spsk. olie i en meget varm wok og lad det glide op langs siderne. Svits nødderne under omrøring i 2 minutter, eller til de er gyldne. Afdryppes på køkkenrulle.

 

- Tofu svitses gyldne under omrøring i 2 - 3 minutter. Afdryppes og sættes til side. Porre svitses blød i 2 minutter, tages op og sættes til side.

 

- Varm 1 spsk. olie i wokken. Krydderierne og hvidløg svitses i jævn varme i 1 - 2 minutter, eller til sennepsfrøene begynder af springe. Tilsæt græskar. Rør det sammen.

 

- Tilsæt appelsinsaft og farin, bring det i kog, læg låg på og kog i 5 minutter. Tilsæt tofu og kog uden låg i 5 minutter eller til græskarret er mørt. Tilsæt porre og rør det hele godt sammen. Drys nødderne over.

Varm tofusalat

4 personer

 

½ dl. sød chilisauce

1 tsk. presset hvidløg

1 tsk. revet frisk ingefær

2 spsk. soyasauce/tamari

500 gram fast tofu i tern

2 spsk. olie

2 gulerødder i skiver

2 courgetter i skiver

6 forårsløg i skiver

100 gram nippede sukkerærter

 

- Kom chilisauce, hvidløg, ingefær og soyasauce i en skål. Tilsæt tofu. Tildækkes og hviler i 10 minutter.

 

- Tofuen afdryppes (gem marinaden). Varm halvdelen af olien på en stor pande. Svits tofuen for kraftig varme i 4 minutter eller til den er brun på alle sider. Tages op og sættes til side.

 

- Resten af olien opvarmes. Svits grøntsagerne for kraftig varme i 2 - 3 minutter. Tilsæt tofu og den gemte marinade. Bringes i kog under forsigtigt omrøring, så det hele blandes. Tages fra varmen og serveres straks.

Hurtig tofudessert

4 personer

 

500 gram blød tofu

blåbær, jordbær og brombær

ahornsirup

mandel biscotti

 

- Tofu i mindre stykker fordeles i små skåle. Pyntes med bærrene og ahornsirup. Mandel biscotti ved siden af.

Tofu – deller med champignon

4 personer

 

400 gram tofu naturel

250 gram champignon

100 gram løg

1 dl. shoyu

50 gram majsstivelse eller 1 æg

1 fed hvidløg

1½ dl. olie

 

Rist champignonerne i en pande med ½ dl. olie. Når de er ved at være færdige, vendes hakket løg og hvidløg i. Grøntsagerne køres derefter til fars, tilsat shoyu, yderligere ½ dl. olie, æg eller maizena og tofu i en foodprocessor.

 

Smag farsen til med salt og peber. Juster konsistens med olie eller vand. Form farsen til deller og steg resten i resten af olien.

Salat af kogte grønsager med tempeh

 

2½ dl tempeh, skåret i små terninger

2 skiver frisk ingefær

1 dl tyndt skivet gulerod

½ liter broccoli, kun buketter

2½ dl hvidkål, skåret i små stykker

Mørk sesamolie

Sojasauce

Vand

 

Opvarm en smule mørk sesamolie på en stegepande. Kom tempeh og ingefær på panden og sautér i 3 – 4 minutter ved ret kraftig varme. Tilsæt så meget vand, at det netop dækker pandens bund. Læg låg på og skru ned for varmen. Lad det simre i 25 – 30 minutter.

Hæld sojasauce ved for at give retten en mild, salt smag og kog yderligere 5- 10 minutter. Fjern låget og kog videre til al væske er fordampet. Anret tempeh i en serveringsskål og gem ingefæren til senere madlavning.

Kom 1 centimeter vand i en gryde og bring i kog. Kom gulerødderne i. Læg låg på og skru ned for varmen. Lad dem koge i 1 – 2 minutter. Tag gulerødderne op af gryden med en hulske, men lad vandet blive i gryden. Lad gulerødderne dryppe af i en sigte, før de lægges ved siden af tempeh’en. Kog broccolien i det samme vand i 2 – 3 minutter, eller indtil den er mør, klar grøn og sprød. Tag broccolien op, lad den dryppe af og læg den ned til gulerødder og tempeh. Kåg nu kålen i vandet i 2 – 3 minutter. Tag den op, lad den dryppe af og læg den til de øvrige ingredienser. Bland og servér

Sérver denne salat med hirse og ris, og man har et færdigt og dejligt måltid.

Tofusalat

 

2 rensede forårsløg, fint hakkede

Et stykke ingefær (valnøddestørrelse)

Tofu

Soja

 

Hak de 2 rensede forårsløg meget fint, skræl og riv ingefæren. Bland.

Variation: svits halvdelen af den revne ingefær i en smule olie på en pande, tilsæt 2 spsk. Soja, 1 spsk. Mirin (sød risvin) og 1 spsk. Sake. Giv blandingen et opkog, afkøl til stuetemperatur, hæld over tofuterninger, og lad dem trække 1 time. Fordel i små skåle og drys med 2 meget finthakkede forårsløg og resten af ingefæren.

Tofu som dip til sprøde grønsager

4 personer

 

100 gram økologisk tofu

1 tsk. Dijonsennep

1 spsk. Citronsaft

½ dl. Koldpresset raps- eller rapskimolie

Cirka 4 spsk. Kold bouillon

 

Blend smuldret tofu med sennep og citronsaft, tilsæt olien dråbevis, til blandingen tykner. Fortynd efter smag med bouillon, og smag til med salt og peber.

Tofu-is med chokoladestykker

4 personer

 

500 gram blød tofu

½ dl. ahornsirup

2 spsk. honning

3 spsk. nøddeolie

2 ½ dl. soyamælk

2 ½ dl. piskefløde

220 gram ristede og grovhakkede macadamia- eller hassel-nødder

125 gram grofthakket mørk chokolade

 

- Tofuen lægges i blød i varmt vand i 2 minutter. Overføres herefter til koldt vand i 2 minutter og dryppes af. Blend tofu, ahornsirup, honning og nøddeolie. Blend til massen er fuldstændig jævn. Tilsæt gradvis soyamælk og fløde og blend til blandingen er tyk og cremet.

 

- Cremen hældes over i en stor frostboks eller metalform. Bland forsigtigt nødder og hakket chokolade i cremen. Du kan også bruge ismaskine. Læg låg på boksen eller dæk formes til med folie. Stil den i fryseren.

 

- Isen røres igennem netop når den begynder at stivne. Denne proces 3 - 4 gange inden isen fryses igennem.

 

TIP: Vælg blød tofu til denne opskrift

Artiskok og tofu-puré

 

En dåse afdryppede artiskokhjerter (400 gram)

2 fed hvidløg

150 gram afdryppet silketofu

2 spsk. citronsaft

½ tsk. fint revet citron-skal

 

- Det hele blendes, og serveres med rå grøntsager eller crackers.

Grillet tofu med barbecue sauce

4 personer

 

600 gram tofu naturel

300 gram cherrytomater

150 gram løg

3 dl. rørsukker

3 dl. hvidvinseddike

3 dl. tomatpuré

1 dl. shoyu

2 dl. olie

40 gram ingefær

4 fed hvidløg

3 stk. tørret koriander

Chili efter smag

 

Barbecue sauce: Smelt sukkeret til karamel på en stor pande, hæld eddike og shoyu over og lad karamellen opløse sig ved svag varme. Tilsæt tomater og puré, løg og krydderier og lad det simre.

Blendes derefter sammen med olien

 

Skær tofuen i 1½ cm. Tykke skiver. Rist skiverne på en varm olieret pande. Placer tofuskiverne i et

Ovnfast fad, hæld barbecuesaucen over skiverne og grill i ovnen

 

Serveres med kartoffelsalat, flùte og grøn salat.

Tofu braiseret i porter med ingefær

4 personer

 

600 gram tofu naturel

2 porter, 33 centiliter

200 gram løg

200 gram gulerødder

100 gram selleri

1 dl. tomatpuré

saften af 50 gram revet ingefær og ½ citron

smør eller olie

 

Vask grøntsagerne og ingefør grundigt og skræl dem. Rist skrællerne i lidt olie, tilsæt tomatpuré og porter og lad det koge op.

 

Læg tofustykkerne (hele stykker) i et ildfast fad, hæld porterlagen over, fisk grøntsags-skrællerne fra, dæk med stanniol og bag i en forvarmet over ved 150 grader i 120 minutter.

 

De skrællede grøntsager skives i tern og braiseres med lidt salt og en smule vand i en tykbundet gryde i 30 minutter.

 

Umiddelbart inden servering tages tofu stykkerne op og skæres i skiver og lægges på et fad med grøntsagerne. Porterlagen tilsmages med ingefær, citron, salt og peber. Tilsæt smør efter behag og hæld lagen over tofu og grøntsager. Server med kartoffelmos.

Toscansk tofusovs

2 – 3 personer

 

300 gram tofu naturel

4 store tomater

1 fed hvidløg

 50 gram frisk basilikum eller pesto

salt og peber

1 dl. olivenolie

 

Skær tomaterne i tynde skiver og steg let i olivenolie. Tilsæt salt, peber og fint hakket hvidløg. Skær tofuen i tynde skiver og læg dem ovenpå tomaterne. Lad retten simre under låg 5 – 10 minutter. Tilsæt fint skåret basilikum eller pesto det sidste minut.

 

Server med friskkogt pasta.

Grøn thai-curry med tofu

3 - 4 personer

 

1 spsk. olie

1 spsk. grøn karry-pasta (eller 3 spsk. vegetarisk grøn karry-pasta)

4 dl. kokosmælk

300 gram friturestegt tofu i tern

150 gram grønne bønner, nippede

300 gram græskar i tern

3 courgetter i tykke skiver

frisk koriander, garniture

 

- Varm olien i en tykbundet gryde og svits karry-pastaen for kraftig varme under omrøring nogle få sekunder. Rør kokosmælken i, bring det i kog, dæmp varmen og lad den simre i 5 minutter.

 

- tilsæt tofu og grøntsager. Læg låg på...

Chili-dip

 

2 spsk. sød chilisauce

2 spsk. limesaft

2 spsk. friskhakket koriander

200 gram tyk yoghurt naturel

 

- Tofu lægges i et ildfast fad med resten af ingredienserne. Retten skal trække i køleskabet i 2 timer, og drypper derpå godt af.

 

- Bland sesam med majsmel, fuldkornsmel i en stor skål. Tofuen hældes i skålen og dækkes med sesamblandingen. ½ dl. olie opvarmes og tofuen ristes, til den er gylden, steg ikke alle ternene på én gang. Dryp af på fedtsugende papir.

 

- Lav en chili-dip ved at røre ingredienserne til den sammen!

Tofu-tern med sesam

4 personer

 

500 gram skærefast tofu i 2,5 cm. tern

2 fed presset hvidløg

2 spsk. friskrevet ingefær

1 tsk. brun farin

2/3 dl. soyasauce (reduceret saltindhold)

150 gram sesam

1 spsk. majsmel

2 spsk. fuldkornsmel

½ dl. olie

Aubergine og tofu-snitter

4 personer

 

250 gram fast tofu

1 aubergine i 1 cm. tykke skiver

2 æg

1 spsk. vand

40 gram hvedemel

150 gram fintrevet parmesan

2 spsk. hakket, frisk basilikum

100 gram rasp

olie til stegning

 

- Pisk æg og vand sammen i en lav skål. Hæld hvedemel på en tallerken. Rør parmesan , basilikum og rasp sammen på en anden tallerken.

 

- Vend auberginer og tofuskiver i mel, dyp dem i æg og vend dem i parmesanblandingen. Imens varmes 1½ cm. olie på en pande. Steg skiverne i 5 minutter på hver side, eller til de er gyldne. Afdryppes på køkkenrulle og serveres med varm tomatsauce.